Jullie zaten er al een tijdje op te wachten - maar hier is eindelijk wat meer informatie over het project waar we aan werken.

Vorig jaar kregen we de mogelijkheid om ons project te plannen op een perceel in de Nieuwelei 19-23 te Mortsel. Daar staat nu nog een oud huis op dat we plannen af te breken.

We sloegen onze armen in mekaar met Architectenbureau Stramien, gekend om hun vele projecten rond co-housing en in de sociale sector.

Nu een huis zoals dat van ons plannen gebeurt niet zomaar. De voorbije 3 jaar hebben we met de oudergroep intensief gewerkt naar een goede definitie van hoe we willen dat onze gasten zouden wonen. Dit slaat dan op het vastgoedgedeelte - grootte van de kamers, eigen sanitair of niet, etc

Samen met een expert in de materie (Alex de Kind), gesponsord door Gipso vww, hebben we een "Programma van Eisen" neergeschreven over hoe wij een ideale woning voor onze gasten zagen. Dit hebben wij dan vorig jaar kunnen delen met onze architecten, die op basis van dat Programma van Eisen een eerste ontwerp maakten.

We hebben ondertussen ook al verschillende interacties met de stad Mortsel achter de rug over de bouwvoorschriften en regels die ervoor moeten zorgen dat wanneer we straks de bouwaanvraag indienen we niet voor verrassingen komen te staan.

Niet onbelangrijk is dat we, samen met de architecten, ook een aanvraag zullen indienen voor VIPA huursubsidies van de Vlaamse Gemeenschap. Eerst hebben we ons ouderinitiatief laten erkennen door het VAPH, en daarna zijn we in gesprek gegaan met VIPA om alle nodige voorschriften en normen te kennen waaraan we zullen moeten voldoen om deze huursubsidies te kunnen verkrijgen. Dit gaat dan over Brandveiligheid, Toegankelijkheid, Duurzaamheidsregels, etc

Als laatste punt werken we nu aan het financiele luik - ofwel zelf een Cooperatieve Vennootschep oprichten, ofwel samenwerken met een bestaande organisatie die zulke projecten financiert.

Hieronder vinden jullie alvast al een reeks foto's van hoe het huis er waarschijnlijk zal uitzien voor zat betreft volume. We zijn er nog niet uit in verband met materialen van bouw, dak en wandbekleding.

Stay tuned for more!

Het huis rechts (zonder de ramen) is het volume van de buurman - dus niet van ons!

De achterkant. Er is natuurlijk ook een grote tuin bij!

We kijken uit u te kunnen verwelkomen op onze open deur ergens lente 2026?